Vejen til dit nye køkken
Boligens rum er oftest indrettet, så de fortæller om, hvem vi er som individer. For de fleste af os gælder det, at vores hjem er vores frirum. Derfor skal det gerne være indrettet sådan, at vi har det godt og kan genkende os selv i det. Samtidigt ønsker vi ikke at gå for meget på kompromis med hjemligheden og funktionaliteten. Køkkenet kræver endnu mere af os mht. funktionalitet og hygge, da det er et af boligens vigtigste rum. Det skal være en fornøjelse at opholde sig i køkkenet, uanset om man kokkererer eller slapper af med en kop te. Derfor er det vigtigt at tænke det godt igennem inden man hopper ud i at få renoveret køkkenet.
Et køkkenkøb og renovering er mere komplekst, end når du skal indrette stuen eller soveværelset. Stuen er ofte større, og indrettes med standard møbler, som placeres efter ønske. Køkkenet derimod kræver præcise mål af skabe og skuffer, materialevalg, farver og funktionalitet. Idet køkkenrummet er forskelligt fra bolig til bolig, er der meget forskel fra køkken til køkken. Der er uendelige muligheder for, hvordan dit køkken kan komme til at se ud. Særligt mht. materialer og farver. Derfor anbefaler vi altid, at man får dannet sig et overblik inden man køber noget.
Her er vores 5 bedste råd ifm. nyt køkken eller køkkenrenovering
1. Dan et overblik
Start med at måle køkkenrummet op fra væg til væg, så du får overblik over hvor meget plads, du har til rådighed. Bemærk især elementer som skal taget hensyn til, såsom vinduer, udluftningsmuligheder til emhætte, evt. radiatorer, tydelige rør, stikkontakter, vandhanen placering mm.
Overvej hvor meget skabs- og skuffeplads du har behov for. Desuden hvor meget bordplads der er nødvendigt for dig og evt. familien. En god metode er, at tænke over hvordan I bruger køkkenet i dag, og I ønsker at bruge det i fremtiden. Fx hvis du arbejder i køkkenet, børnene laver lektier eller I er mange der laver mad sammen.
2. Lad dig inspirere
Det er en rigtig god ide at kigge på køkkener online for at få en ide om forskellige design, farver, materialer og priser mm. Når du har dannet dig et overblik og har en ide om, hvad du kan lide, kan du tage ud i butikkerne og se farver og føle på materialerne i virkeligheden. Spørg gerne ind til materialerne, da nogle ikke efterlader fingeraftryk, er nemme at tørre af og andre lækre features. Det burde give dig et godt udgangspunkt og indgrænse din søgning.
Husk at tænke køkkenet ind i det samlede billede af din bolig og især det/de rum som grænser op til køkkenet.
3. Læg et budget
Sørg for at besøge flere af de køkkenbutikker, hvor du så noget, som du kunne lide, da du i punkt 2 surfede nettet. Hent eventuelt nogle tilbud, så du ved præcist hvor meget det kommer til at koste. Dertil bør du lægge 10-15 % ekstra til side til uforudsete udgifter.
Der er stor forskel på kvaliteten af køkkener, og det er derfor værd at overveje om budgettet skal passe til et kvalitetskøkken. Kvalitetskøkkener kan snildt holde 20-30 år, hvis de behandles godt. Et billigere køkken kan være mere end nok, hvis du alligevel skifter igen efter 7-12 år.
Vigtige faktorer til budgettet:
- Vurder om I selv kan stå for hele eller dele af opsætningen, eller om I vil betale for at få køkkenet monteret og færdiggjort.
- Skal der flyttes stikkontakter eller laves el-arbejde ifm. opsætningen.
- Skal der flyttes eller forlænges vandrør eller andet VVS-arbejde.
- Er der nogle mure der skal opsættes eller rives ned.
- Skal der males før/efter opsætning.
- Skal der slibes gulv eller lægges nyt gulv.
Hos Bygeliten kan vi hjælpe med alle opgaverne, og vi tilbyder jer gerne et helt uforpligtende tilbud til jeres budgetplanlægning. Du kan læse mere om vores arbejde med køkkenrenovering og opsætning her.
4. Opmåling og vurdering
Det er vigtigt, at du målt korrekt op, sådan at du er sikker på, at ovnen, køleskab, fryser, skuffer og skabe mm. kan åbnes korrekt og benyttes optimalt. Derfor anbefaler vi, at du sørger for, at der er masser af plads. Udover at måle op, kan du evt. imitere en almindelig tur i køkkenet, hvor du forstiller dig at åbne og lukke de forskellige elementer.
Vi anbefaler, at du undgår for mange køkkenelementer, så der er plads og rummelighed.
5. Hjælp til opsætning eller renovation
Med 15 års erfaring har vi efterhånden set og lært en masse. Vi har arbejdet med nye køkkener og køkkenrenovation, hvor vi har taget os af hele opgaven, men har været med, hvor vi kun stod for enten opsætning/montering, malerarbejdet, el-arbejdet, nedrivningen af vægge mm. Vi har oplevet, at det oftest er mere hensigtsmæssigt for kunden, at en entreprenør tager sig af hele opgaven. Det betyder nemlig, at du får en meget billigere pris, samtidigt med at deadlines er kortere og nemmere at overholde. Du undgår dermed også at holde at boldene i luften.
Vi hjælper meget gerne, og vi tilbyder selvfølgelig helt uforpligtende at give dig en pris på dit nye køkken. Uanset om det at installation/montering, el-arbejde, gulvbelægning eller andet. Du kan læse mere om vores arbejde med køkkenrenovering og opsætning her.