Hvad er ludbehandling og hvordan ludbehandler man?

Her i denne artikel får du information om ludbehandling, lige fra hvad det er, hvordan processen er og alt andet vedrørende denne behandlingsform. Ludbehandlingen afbleger trægulvet, hæmmer gulnings-processen i træet og mætter det. Det resulterer i, at gulvet kommer til at fremstå lyst og smukt.

Hvad er lud?

Lud er sammensat af kalk, harpiks, voks og vand. Det er en kraftig, basisk opløsning, der har været brugt til meget forskelligt de seneste århundreder.

Der er flere typer lud, som har mange af de samme egenskaber, men det er natronlud, også kaldet kaustisk soda, som bruges til gulvbehandling. Det er dog kun betegnelsen ”lud” der bruges i daglig tale, så hvis du har en gulvmand på besøg eller i røret, behøver du ikke prøve at huske, hvilken type lud der benyttes.

Luden vedligeholder og forskønner trægulvet

Ved at give gulvet en ludbehandling afbleges det, og årestrukturen i træet bliver fremhævet.  Derudover er luden god til at hæmme gulnings-processen i træet, så det fremstår flot i mange år frem, såfremt det påføres korrekt. Ludbehandling er en efterbehandling, som kan vælges efter en gulvafslibning er foretaget. Et ludbehandlet gulv er som udgangspunkt sværere at holde rent end et lakeret gulv, og det er vigtigt, at det påføres korrekt første gang. Inden efterbehandlingen kræves en eventuel mætning af træet som foregår med enten natursæbe eller en hvidpigmenteret sæbe.

Hos Bygeliten kan vi både rådgive dig ifm. de forskellige muligheder, og vores gulvfolk kan træffes for uforpligtende råd samt pris på tlf. 20552000, per mail eller gennem kontaktformularen.

Ludbehandling af gulv

Hvorfor få ludbehandlet gulvet?

Ludbehandlingen sørger for at lysne dit gulv, og du får dermed et opfrisket, smukt og lyst trægulv, hvor træets naturlige årer og mønstre tydeligt ses. Det opfriskede nye look giver hele rummet nyt liv. Mange typer trægulve vil med tiden naturligt blive gullige, men luden sørger for at denne proces forsinkes, og at dine gulve forbliver flotte over længere tid.

Hvordan foregår ludbehandling

Det er både relativt nemt og billigt at få gulvet ludbehandlet, men det afgørende er, at det gøres korrekt første gang. For at få det bedste resultat, skal der foretages et grundigt forarbejde.

Det indledende arbejde er afgørende

Idet slutresultatet skal være gennemført, er det afgørende, at gulvet er helt rent, og det hverken er lakeret eller olieret. Luden må ikke påføres træet, medmindre det enten er et nylagt og ubehandlet gulv, eller at den tidligere behandling er blevet slebet af gulvet. Ellers skal der foretages en gulvafslibning inden ludbehandlingen, som oftest kan det klares med en letslibning, som er en form for gulvafslibning, som er en mild slibning af gulvet.

Hvordan ludbehandler jeg mit trægulv?

Det er som beskrevet ovenfor afgørende at dit gulv er helt rent, inden du går i gang – nylagt og ubehandlet eller ny-afslebet. Du skal bruge en pensel eller en fin malerrulle, når luden skal påføres. Vi anbefaler desuden altid, at der bruges handsker samt sikkerhedsbriller, da lud er meget ætsende.

Det slebede eller ubehandlede rene gulv får en omgang lud, som smøres langs træets årer. Herefter får det lov at tørre i 6-8 timer. Herefter har træet suget den lud til sig, som det er villigt til, og der ses en kraftig hvid hinde, der hvor der er overflødig lud tilbage. Denne slibes væk, hvorefter der støvsuges grundigt.

Gulvet er sårbart ovenpå en ludbehandling, og efterbehandlingen er yderst afgørende for hvor længe det flotte resultat holder. De typiske valg her er sæbe, olie og lak som gør gulvet mere modstandsdygtigt overfor snavs, skidt, slitage og væske.

Vi kan kontaktes på både telefon 2055 2000, mail og gennem kontaktformularen. Du kan se hvad andre kunder siger om os her på Trustpilot.

DE FORSKELLIGE EFTERBEHANDLINGER?

Sæbebehandling: Flot, rustik overflade, der relativt slidstærk, men kommer ikke i nærheden lak. Gulvet bør have 3 gange sæbebehandling.

Olie: Mætter og hærder træet/trægulvet. Gulvet får en hård overflade og bliver afvisende for væske og mild slid. Ikke lige så slidstærkt som et lakeret gulv, men det er til gengæld nemt at reparere, hvis der er ridser eller lignende.

Lak: Et lakeret gulv er meget slidstærkt, og det er det stærkeste gulv. Det er dog svært at reparere, hvis først uheldet er ude.