Sådan rengøres badeværelset korrekt

Badeværelset er i dag ikke bare et rum, men et af de vigtigste dele af hjemmet. Selvom det bør gøres rent regelmæssigt, kigger vi i denne artikel nærmere på hovedrengøring, som minimum bør foretages nogle gange årligt. Her får du en gennemgang af, hvordan badeværelset rengøres grundigt og korrekt. Vi gennemgår grundig rengøring af brusekabinen, toilettet, vasken, fliser/klinker og andet.

Hvor ofte bør man rengøre badeværelset

I udgangspunktet skal man se på, hvor længe badeværelset bruges, hvor ofte og af hvor mange personer. Der er selvfølgelig forskel på, om man er 2 eller 4 i husstanden. Har man yngre børn, vil man også oftere skulle rengøre. Mange mindre husstande nøjes med en overfladisk rengøring fx 1-4 gange månedligt. Har man små børn, kan det være nødvendigt med hyppigere rengøring, fx 1-2 gange ugentligt. Det er noget som varierer meget efter behov. Det er som udgangspunkt bedst med en ugentlig omgang, for at holde en rimelig hygiejne og minimere bakterier. Sørger du for løbende rengøring, vil det typisk være nok med en grundigere tur et par gange om året. Som hovedregel burde alle dog vælge nogle nogenlunde faste tidspunkter på året for hovedrengøringen af badeværelset. Det smarteste er ofte, at planlægge det i ferierne eller en weekend, hvor man har lidt ekstra tid. Og det er ikke en dårlig ide, at have en lang fridag dagen efter, da det sagtens kan være hårdt for kroppen, hvis ikke man er særligt fysisk aktiv til dagligt.

Vigtige hovedregler og redskaber til rengøringen

  1. For at minimere spredning af bakterier, er det vigtigt ofte at skifte klud.
  2. Sørg for at bruge gummihandsker, da det skåner dine hænder for rengøringsmidlerne.
  3. Find et par gamle klude til at rengøre loft mm.
  4. Skuresvampe / opvaskebørster.
  5. Rengøringsmidler – her kan opvaskemiddel eller universalrengøringsmiddel ofte klare det meste. Dertil skal vi bruge eddikesyre eller citronsyre.
Rengøring af badeværelset
Rengøring af badeværelse

Hvilke rengøringsmidler bør man bruge til badeværelset

Vi vælger ikke at anbefale, at du køber nogle af de mange rengøringsmidler som lover en masse. Ikke fordi de ikke er gode til at fjerne kalk og snavs, men fordi de ofte ikke er sunde for dit indeklima, miljøet og dig. Ofte er det slet ikke nødvendigt, og du kan nøjes med helt almindeligt opvaskemiddel. Det skåner bedre hænderne og miljøet. Alternativt kan et universalrengøringsmiddel hjælpe, hvis snavset er ekstra besværligt at komme af med.

Alternativt kan du spare penge, skåne miljø og bevare et godt indeklima ved selv at lave en rengøringsmiddelblanding som fjerner snavs og kalk.

Sådan blander du dit eget rengøringsmiddel

Bland de følgende sammen:

  • 2 dl opvaskemiddel
  • 1/4 dl eddikesyre eller 2 gode spiseskeer citronsyre.

Eddikesyre eller citronsyre fjerner kalkbelægningerne

Med en blanding af opvaskemiddel og citronsyre eller eddikesyre vil du få fjernet snavset og kalken. Pas på, når du arbejder med eddikesyre, da det er et ætsende produkt. Brug handsker og undgå at indånde dampene.

Til grundrensning af fliser eller klinker er brun sæbe rigtigt effektivt. Sæben skrubbes med en børste. Det danner en beskyttende sæbefilm, så gulvet bliver mindre modtageligt over for snavs.

Sådan gør du brusenichen ren

Vi gentager blander rengøringsmiddel af 2 dele opvaskemiddel og 1 del eddike eller fortyndet eddikesyre. Det vil fjerne snavs og kalk meget effektivt (Ved brusenicher af glas, plast, akryl og fliser). Smør derefter blandingen på brusekabinens overflader og lad sidde i en halv times tid. Dernæst skrubbes overfladerne og skylles godt af. Du bør nu have en smuk og ren bruseniche igen. Ellers er det muligt at gentage processen.

Rensning af afløbet i brusenichen

Sæt 3-5 liter vand til at koge. Start derefter med at tage risten af afløbet. Derefter skal du fjerne snavs og hår fra vandlåsen, røret og andre steder det skulle befinde sig i kabinen. Vandet bør nu koge, så tilsæt 3-5 spiseskeer med soda, og hæld dernæst blandingen i afløbet. Kogene vand kan i sig selv være nok, hvis du en dag har et småforstoppet afløb.

Rengøring af badekar

Til badekarret vil du skulle bruge en svamp og universalrengøringsmiddel blandet op med vand. Derefter skrubber du med svampen. Til sidst skyller du badekarret med vand. Er kalkbelægningerne besværlige at komme af med, så laver blander vi 2 dl opvaskemiddel med 1/4 dl eddikesyre. Derefter placerer du toiletpapir på de steder, hvor kalkbelægningerne er. Hæld blandingen på toiletpapiret og lad det sidde i 30-60 min. Tør det væk med en våd klud og skyl derefter grundigt efter med vand. Så burde du have det færdige resultat og et helt rent badekar.

Rengøring af badekar

Sådan gør du håndvasken rent

Husk at skifte klud ofte igennem alle dele af rengøringen. Modsat mange andre armaturer, så er håndvasken forholdsvis nem og hyggelig at rense og rengøre. Sprøjt fx håndvasken til med universalrengøringsmiddel. Lad det sidde 30 min. Skrub derefter vasken. Vask grundigt efter med vand, og resultatet er en ren håndvask. Evt. rør og revner kan skrubbes med en tandbørste, hvis det er svært at komme til på anden vis.

Brusehoveder kan lægges i blød i en kop med eddike eller fortyndet eddikesyre, hvorefter du nemt kan tørre/skrubbe kalkrester af.

Sådan gør du toilettet rent

Til dette formål vil vi benytte universalrengøringsmiddel. Inden du starter, så kan du se om det er muligt at afmonterer toiletsædet. Det vil gøre det nemmere at komme ind i alle kroge. Kan du ikke afmontere det, må du gøre en ekstra indsats for at komme godt i dybden med børst og klud.

Når du starter, så begynd med at vaske sædet og ydersiden af toilettet grundigt. Derefter kan du tømme kummen for vand, så du kan rengøre i dybden. Vandet kan skubbes ned/væk med en toiletbørste. Det hele behøver ikke forsvinde, men det er fint, at vi får sænket vandstanden. Vi bruger herefter samme opblanding, som vi lavede tidligere (2 dl opvaskemiddel og 1/4 dl eddikesyre eller 2 spiseskeer citronsyre). Vi smører herefter toiletkummen ind med blandingen med en opvaskebørste. Efter en times tid kan vi begynde at skrubbe belægningerne helt af, og til sidst skylle af.

Afkalkning af toilettet

Der er flere smarte og effektive metoder til at fjerne kalkbelægninger, men her tager vi udgangspunkt i den metode, som vi vil anbefale. Start med at lægge toiletpapir på kalkbelægningerne i og omkring kummen. Hæld derefter forsigtigt eddikesyre på toiletpapiret. Lad det stå 10-20 minutter, for dernæst at skrubbe med en børste. Skyld af med vand til allersidst. Så burde du stå tilbage med et smukt resultat.

Flisevæg på badeværelse

Rengøring af toiletgulvet og vægge

De fleste badeværelser har klinke- eller flisegulv. De er nemme at rengøre, og kræver ikke mere end almindeligt universalrengøringsmiddel. Har dine klinker og fliser meget kalkbelægning, kan du med samme blanding, som vi lavet til bl.a. rengøringen af badekarret, få belægningen fjernet. Start med at skylle grundigt med vand, så fugerne mættes, hvormed de skånes. Tilføj blandingen, vent 15 min. og skrub derefter kalkbelægningerne så de løsnes/fjernes. Skyl derefter grundigt af med masser af vand.

Væggene er ofte – ligesom gulvet fliser eller klinker – og så kan samme fremgangsmåde bruges. Har dit badeværelse malede vægge, kan du blot nøjes med at bruge en fugtig klud til at tørre disse af.

Ønsker du hjælp til rengøringen af dit badeværelse?

Bygeliten er et dansk rengøringsfirma med mere end 15 års erfaring med rengøring. Vi varetager alle typer opgaver indenfor rengøringsarbejde for private, erhverv samt det offentlige.

Vi hjælper allerede private i København og Sjælland med rengøringen af deres bolig. Vi har både kunder som har for travlt til selv at stå for rengøringen, udlejere som ønsker en ren bolig før/efter udlejningen, ældre som ønsker ekstra hjælp og andre. Vi kan sammen aftale en enkelt rengøring, faste dage hvor vi kommer og gør rent eller lave løbende aftaler. Vi kan hjælpe med dele eller hele boligen, og bruger udelukkende med miljøvenlige og kemikaliefrie rengøringsmidler. Derfor behøver du ikke bekymre dig om evt. ubehag ved forkert og dårlig kombination af rengøringsmidler.

Kontakt os i dag på tlf. 2055 2000, på mail eller gennem kontaktformularen og få en helt gratis og uforpligtende pris på opgaven. Du kan også se vores fine anmeldelser på Trustpilot.