Slibning af gulv – gør det selv
Vi har næsten alle trægulv i hjemmet. Er gulvet mere end 7-10 år, vil det ofte have fået lidt ridser, mærker og eventuelle skader. Med en gulvafslibning, kan du få gulvet tilbage til, hvordan det så ud som nyt. Du kan også ændre træfarve, reparere ridser, fjerne brugsmærker og mange typer skader. Herunder gennemgår vi processen ved en gulvafslibning, både hvis du selv vil forsøge at slibe, eller hvis du får et gulvfirma til det.
Hvordan slibes trægulv
– hele gulvafslibningsprocessen
Vi vil herunder bl.a. besvare følgende spørgsmål:
- Kan man selv slibe gulvet, eller bør man bruge en fagmand?
- Hvad skal man vide, inden man går i gang med at slibe gulvet?
- Hvilke maskiner, værktøjer og materialer skal man bruge til at slibe gulvet?
- Hvordan foregår selve slibningsprocessen?
- Hvordan passer man på, at hjemmet ikke får skader under afslibningen?
- Støver gulvafslibningen, og hvad kan man gøre for at undgå, at støv rammer møblerne og væggene?
- Hvad koster det at få slebet gulvet af en professionel gulvmand?
Inden slibning af gulv
En gulvafslibning er et større projekt, som tager mange timer at gennemføre. Især hvis man ønsker et fejlfrit og lækkert resultat. For at have de bedste forudsætninger for at få et flot resultat, skal du starte med en god forberedelse. Bygeliten kan selvfølgelig sørge for alt nedenstående, og skulle du ønske hjælp, kan du få et billigt og uforpligtende tilbud her.
- Start med at identificere din gulvtype, og hvilket trægulv du har. Altså om det er et plankegulv, fyrretræsgulv, laminatgulv eller andet. Det er vigtigt at være opmærksom på, at laminatgulve ikke kan slibes. Slidlaget på laminatgulvet består nemlig af et meget tyndt lag plastlaminat og ikke af træ – også selvom det ofte er udformet som træ! Laminatgulv skal skiftes, og så er der tale om gulvbelægning.
- Kig dit gulv efter for ridser, mærker og evt. skader, og sørg for at se nærmere under gulvtæpper og møbler mm. Herefter kan du bedre vurdere, hvor slidt dit gulv er.
- Undersøg tykkelsen af dit trægulv, så du sikrer dig, at det kan klare en gulvafslibning. Er det ikke blevet slebet før, vil det godt kunne tåle en slibning. Er det blevet slebet før, er det meget vigtigt at kende tykkelsen. Du finder ofte svaret ved at kigge i kanterne, under paneler eller ved radiatorerne. Du få hjælp til dette af en fagmand hos Bygeliten, skulle du have brug for det.
- Nu skal alle sømmene i gulvet slås ned, så du ikke rammer dem, når du sliber. Også alt andet der skulle stikke op, såsom fx skruer eller klipse skal ned eller fjernes. Ellers vil de ødelægge slibemaskinen samt sandpapiret, som du skal bruge senere.
- Hvis der er huller, hakker, større ridser eller andre lignende skader i nogle af brædderne, bør du fylde dem med træspartelmasse. Husk at lade det tørre inden du begynder at slibe. Se evt. hvor lang tørretid den skal have på varedeklarationen.
- Nu skal du have maskiner og tilbehør. Du kan leje en gulvslibemaskine i de fleste byggemarkeder. Det er en god ide at få hjælp af en kyndig medarbejder inden da. Husk at tjekke maskinen efter og sikrer dig, at maskinen fungerer korrekt. Se fx på, at den ikke ser beskadiget ud, især drivremmene. Maskinen bør køre glat og hurtigt, men hakker den eller er hård i betrækket, er den formentlig beskadiget. Du skal også leje en maskine til kantslibning. Det er for at kunne komme helt ind til væggen, paneler og imellem evt. radiatorer mm. I samme omgang kan du købe sandpapir til maskinerne – typisk 2-3 størrelser, alt efter hvor slidt dit trægulv er. Du skal nemlig starte med en grov slibning for til sidst at ende med en fin af slagsen. På denne måde fjernes ridser og mindre skader eller ridser i gulvet, og resultatet bliver en glat og fin overflade. Du kan spørge en medarbejder i dit byggemarked om, hvor meget sandpapir du skal bruge. Det afhænger nemlig af kvaliteten mm. af sandpapiret.
Sådan foregår selve afslibningen af gulvet
Du skal starte med at slibe store overflade. Det gælder om at køre maskinen rundt i flydende bevægelser. Start gerne ved et hjørne og kør frem fra væg til væg – det er dog vigtigt ikke at komme for tæt på kanterne/vægge (dem skal du bruge kantslibemaskinen til senere). Du bør slibe langs træet. Når du har slebet hele den store overflade, skal du se gulvet igennem for ridser, som gerne skulle være slebet væk. Ellers kan du gentage slibningen.
Dernæst skal du i gang med kantmaskinen og komme godt ind til vægge, paneler, radiator og andet.
Derefter kan du skifte til den fine kornstørrelse og slibe igen med den store slibemaskine først, og kantslibemaskinen sidst. Dit gulv har betydning for, hvilke kornstørrelser du skal bruge. Derfor er det en god ide, at få en professionel gulvsliber til at vurdere det for dig.
Såfremt der er en lille kant mellem de to maskiners arbejdsområder, kan kanterne slibes væk. Her kan du bruge en excentersliber.
Når man har slebet et gulv, er det typisk flot og fint, men da det er sart, skal det efterbehandles for at beskytte det så længe som muligt. Det er også denne proces, hvor du kan få farvet gulvet, hvis du fx vil have det lysere, mørkere eller en anden farve. Her kan du læse mere om efterbehandling.
Hvor meget støver gulvafslibningen
Et af de hyppigste spørgsmål, som vi hos Bygeliten får af vores kunder, er hvor meget gulvafslibning støver. Til det spørgsmål kan vi heldigvis svare, at det næsten ikke støver. Hvis man gør det korrekt og bruger gode maskiner. Mange gulvslibningsmaskiner støvsuger nemlig samtidigt. Vi har hos Bygeliten investeret i maskiner som tager næsten alt støvet. Skulle en smule snige sige forbi, støvsuger vi efter os selv. Skulle vi overse noget støv, kan det nemt tørres væk med en fugtig klud efterfølgende.
Hvad koster det at få en professionel gulvafslibning?
Nogle af fordelene ved at vi sliber dit gulv, er at vi gør det ordentligt første gang, og at du sparer en masse tid. Ønsker du et garanteret smukt resultat, så kan vi helt sikkert hjælpe dig. Bygeliten er Danmarks billigste mht. professionel gulvafslibning. Det er svært med faste priser i vores branche, da der er forskellige gulvtyper, og det afhænger meget af, hvor slidt og medtaget gulvet er. Men som udgangspunkt kan man regne med, at det koster ca. 110 kr. per kvadratmeter trægulv, der skal slibes. Skal du fx have slebet 30 kvadratmeter trægulv, så koster det som udgangspunkt 110 x 30 = 3300,- kr. Du kan få en billig pris og et uforpligtende tilbud ved at kontakte os på tlf. 2055 2000, på mail eller gennem kontaktformularen.
Med mere end 15 år i gulvbranchen, har vi slebet utallige af gulve. Vi ved derfor også, at det er vigtigt med et erfarent gulvfirma, så du ikke skal have gulvet slebet om pga. fejl i første slibning. Vi har tilfredshedsgaranti og 2 års reklamation på alt gulvarbejde. Du kan se, hvad andre kunder har sagt om os her på Trustpilot.