Hvornår kan gulvet betrædes igen efter gulvbehandling?

Er du i tvivl om hvornår gulvet kan betrædes og møbler og tæpper kan flyttes ind efter gulvbehandling? Så er du ikke den eneste. Det er ofte de to spørgsmål gulvmanden bliver stillet efter at have lagt det sidste lag gulvbehandling. Det konkrete svar afhænger af dit gulv og forhold som temperatur og fugtighed, men type af gulvbehandling, tørretid og hærdetid kan give os nogle vejledende retningslinjer. Det vil vi prøve at gøre dig klogere på herunder.

Trægulvets tørretid ved lud-, olie- og lakbehandling

Det er vigtigt at du ikke betræder gulvet før det er helt tørt, ellers risikerer du at efterlade mærker eller at gulvet tager skade. Ideelt set skal du vente til dagen efter med at betræde gulvet igen, men hvis du ikke har tålmodigheden eller skal have lagt flere lag behandling kan du følge de vejledende tørretider for henholdsvis lud-, olie- og lakbehandling herunder:

  • Lud: 6 – 8 timer
  • Olie: 4 – 24 timer
  • Lak: 5 – 6 timer

Tørretiden gør det muligt at lægge to lag behandling på en dag, hvilket er praktisk. Det er dog vigtigt at pointere at selvom gulvbehandlingen er tør, så er gulvet stadigt sårbart overfor snavs, mærker og fugt. Det vil sige at man så vidt så muligt skal træde varsomt når man går på gulvet. Møbler og tæpper skal man absolut vente med, da behandlingen ikke vil have nået at hærde tilstrækkeligt.

efterbehandling-gulvbehandling

Hos Bygeliten kan vi både rådgive dig ifm. de forskellige muligheder, og vores gulvfolk kan træffes for uforpligtende råd samt pris på tlf. 20552000, per mail eller gennem kontaktformularen.

Ludbehandling af gulv

Hærdetid er ikke det samme som tørretid

En fejl folk ofte begår er at blande tørretid og hærdetid sammen, selvom det er to vidt forskellige processer, omend begge vigtige. Hærdetiden eller gennemhærdningsprocessen indikerer hvornår behandlingen er hærdet helt i gennem. Når dette er tilfældet behøver man ikke længere at være unødig forsigtig med gulvet da det ellers vil være modstandsdygtigt overfor slid, snavs og fugt, givet at gulvbehandlingen er udført efter bogen. Når gulvbehandlingen er hærdet færdigt kan man uden problemer rykke diverse møbler og tæpper ind.

Hærdetiden er typisk 7 dage for olie- og lakbehandling. Alt efter temperatur, fugtighed og luftcirkulation kan det i visse tilfælde endda tage længere tid, derfor er det en god ide at have disse elementer for øje. Ludbehandling går ikke i gennem en gennemhærdningsproces som olie og lak, derimod er det afgørende at det efterbehandles med sæbe, lak eller olie. Vi anbefaler at et ludbehandlet gulv får 3 gange sæbebehandling før det er klar til brug. Skal gulvet dækkes til ved for eksempel malerarbejde eller andet, så skal man vente de 7 dage til gulvbehandlingen er hærdet.

Hvornår kan man så begynde at flytte møbler og tæpper ind?

Som udgangspunkt er tommelfingerreglen at jo længere tid man venter med at flytte møbler ind, desto lavere er risikoen for at beskadige gulvet. Vil man være på den sikre side så venter man 7 dage til hærdetiden er overstået. Dette er dog ikke videre praktisk i den virkelige verden og i nogle tilfælde er det slet ikke muligt at vente så lang tid.

Hvis dette er tilfældet for dig, så er rådet at man i hvert fald giver det 48 timer til gulvbehandlingen har hærdet tilstrækkeligt, og gerne længere tid. Visse gulvbehandlingsprodukter har en lavere hærdetid, derfor er det altid en god ide at se produktbeskrivelsen eller rådføre sig med en professionel. Efter 48 timer kan man så småt begynde at rykke sine møbler og tæpper ind forsigtigt, det siger sig selv at man ikke skal slæbe tunge møbler henover gulvet, men altid løfte dem på plads. Et godt tip er at udeskifte filtpuderne under møblerne, dette er for at skåne gulvet bedst muligt, da de gamle filtpuder kan være slidt ned eller ophobet med snavs og støv.

kontakt en professionel gulvmand hos Gulveliten ApS

Vi har forsøgt at give dig nogle vejledende retningslinjer for hvor du kan betræde dit gulv og flytte møbler ind efter gulvbehandling. Hvis du søger et mere konkret svar så tage kontakt til en professionel, eller lad dem om gulvbehandlingen. Her hos Bygeliten klarer vi alt slags gulvbehandling, du er velkommen til at kontakte os til en uforpligtende snak på telefon 2055 2000, eller skriv en mail via kontaktformularen. Du kan se hvad andre kunder siger om os her på Trustpilot.