Vejledning til rengøring og vedligeholdelse af olieret trægulv

Denne guide giver dig vejledning til, hvordan du rengører og vedligeholder dit trægulv efter en gulvafslibning og efterbehandling med olie. Korrekt rengøring og vedligeholdelse sikrer, at dine olierede gulve forbliver smukke, og det nye look bevares mange år frem.

I denne guide vil vi vejlede i følgende:

  • Hvilke redskaber og midler du bør benytte til formålet
  • Den regelmæssige rengøring af dine olierede trægulve
  • Den periodemæssige pleje af gulvene
  • Tips og råd til olierede trægulve

Hvilke redskaber og midler du bør benytte til formålet

Til rengøring, pleje og vedligeholdelse af dine olierede trægulve, bør du havde følgende redskaber, rengørings- og plejemidler:

  • Gulvmoppe eller gulvklud med tilhørende gulvspande, samt en fnugfri bommuldsklud
  • Natursæbe (natur eller hvid efter din gulvfarve)
  • Oliesæbe (natur eller hvid efter din gulvfarve)
  • Oliepleje (natur eller hvid efter din gulvfarve)
  • Træ-rensningsmiddel til olierede gulv (se produktbeskrivelse eller spørg)
Olieret trægulv hvidolie
Olieret trægulv naturolie

Den regelmæssige rengøring af dine olierede trægulve

Olierede trægulve er er følsomme overfor ridser, mærker og pletter. Taber du derfor væske på gulvet, skal det altid tørres af med det samme, så det ikke siver ned og efterlader pletter. Mht. til ridser og mærker er der flere ting, du kan gøre, såsom bl.a. ikke at have sko på indendørs eller slæbe møbler og andet hen ad gulvet. Små sten og skidt som slæbes med udefra – bl.a under skoene – er nogle af de store syndere mht. til ridser og mærker. Er de små sten først kommet ind i boligen, kan du selv med kun sokker på komme til at ridse og lave mærker i gulvene. Derfor er det en god ide at støvsuge så ofte, som der er behov for.

Vask af olierede trægulve

Du bør altid støvsuge grundigt, inden du vasker gulvet. Eller risikere du at slæbe sten og snavs rundt på gulvet som kan ridse træet. Om du bør vaske gulvet 1 eller flere gange ugentligt afhænger af, hvor snavset det bliver. Er det i soveværelset, er det måske ikke nødvendigt at vaske det så ofte, men er det i stuen eller køkkenet, hvor der er meget trafik og aktivitet, bør det gøres oftere. Du bør bruge natursæbe til vask af dine trægulve. Den fås i natur og hvid, og du vælger den variant, der matcher dit gulvs oliebehandling. Når du vasker gulve, bør du altid følge anvisningen på den naturolie du køber. Derudover er vigtigt, at du sørger for at vride moppen eller kluden godt, så den ikke efterlader vandpletter på gulvet. Olieret trægulv har nemlig slet ikke godt af for meget vand.

Har du overskud til at tage ekstra god hånd om dit trægulv, kan du ved cirka hver femte vask anvende oliesæbe. Denne fås ligesom natursæben som natur eller hvid, alt efter hvad dit gulv er olieret med. Samtidig med at du rengører gulvet med oliesæben, sørger du for at det bevarer sin flotte glød.

Den periodemæssige pleje af gulvene

Det vigtigste er at støvsuge og vaske gulve jævnligt. Derudover kan du med fordel sørge for at mætte gulvet med oliepleje, og sørge for at det ikke udtørrer. Det bør du gøre et par gange om året, da gulvene dermed forbliver flotte i flere år. Inden du bruger oliepleje, skal gulvene have en vask med trærens, som klargører træet til den nye olie. Olieplejen kan fås i hvid eller naturfarvet, og du skal vælge den samme, som dit gulv er efterbehandlet med. Det er vigtigt at påsmøre olie med en fnugfri bomuldsklud. Tør olien ud i et tyndt ensartet lag, indtil du kan se, at gulvet er smurt overalt og mættet. Der må ikke være tykke lag oliepletter tilbage, i så fald tørres de væk. Olieplejen tørres hurtigt ud, og du kan under almindelige omstændigheder gå på gulvet allerede efter 1-2 timer.

Gode tips og råd til olierede trægulve

Støvsug gulvet ofte, så du undgår at skidt og snavs laver ridse eller mærker i dit trægulv.

Anvend kun rengørings- og plejemidler beregnet til olieret trægulv. Følg altid nøje brugsanvisningerne på midler og plejeprodukter.

Vask gulvet med natursæbe efter behov og den trafik der er i lokalet. Benyt oliesæbe ved omkring hver femte vask. Brug fnugfrie bomuldsklude da disse skåner gulvet og ikke efterlader støv og fnug.

For at forlænge det olierede gulvs levetid og bevare dets lækre look, bor du give det oliepleje efter behov eller mindst én gang årligt.

Er olien ved at være helt slidt væk og ser gulvet udtørret ud, bør gulvet få foretaget en gulvafslibning og efterbehandling. Du kan læse mere om, hvordan vi kan hjælpe dig her. Alternativt kan du læse vores guide til selv at slibe gulvet her. Du er selvfølgelig meget velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål eller ønsker et uforpligtende tilbud på en gulvafslibning. Du kan se, hvad andre kunder har sagt om os her på Trustpilot.

Tips og råd til rengøring og pleje af olierede trægulve